Copyright 2024 - ОШ ''Владимир Роловић''

У понедељак 26.12.2016.. у нашој школи ученицима петог разреда одржано је предавања под називом „Војни пиротехничар у основној школи“.
Предавања заједно организују Градска општина Раковица, Централна логистичка база Војске Србије и Црвени крст Раковица.
Предавање је организовано са циљем да се основцима укаже на опасност од употребе пиротехничких средстава, као и пружању прве помоћи у случају да дође до повреда.
Пре почетка предавања, ученике је у име локалне самоуправе поздравио председник Скупштине ГО Раковица Цвијетин Ђукановић. Он је позвао малишане да пажљиво слушају предавања, пожелео им да се лепо проведу за предстојеће празнике, али без употребе пиротехничких средстава.
Са опасностима употребе петарди, ватромета, бакљи и других пиротехничких средстава, ученике је упознао поручник Марко Павловић.
Ученици су између осталог могли да виде страшне повреде које могу да изазову пиротехничка средства, и да чују који су најчешћи начини повређивања.
Посебно је наглашена опасност од куповине пиротехничких средстава ван овлашћених радњи, која нису прошла адекватну контролу и која нису атестирана, имајући у виду да од њих прети највећа опасност од повређивања. На предавању је такође изнесен податак да се у Србији сваке године све више деце повређује употребом петарди, а да су најчешће повреде забележене код малишана старих између пет и седам година.
Посебна пажња посвећена је неексплодираним експлозивним средствима осталим из периода претходних ратова, где је деци саветовано да, уколико примете сумњив предмет у природи, избегавају било какав контакт и обавезно обавесте старије особе, или полицију.
Предавачи Црвеног крста Раковица објаснили да пиротехничким средствима настају три степена опекотина. За сваки од њих демонстрирана је употреба прве помоћи, где су и сами ученици имали шансу да превију импровизоване ране које су израдили професионални шминкери Црвеног крста Раковица.

Контакт

Адреса матичне школе: Омладинско шеталиште 10

Адреса издвојеног одељења: 17. Октобар 108

Раковица, Београд

Бројеви телефона: 

Директор школе: 011/2332882

Секретар школе: 011/2332882

Издвојено одељење: 011/2336401

E-mail adresa: os-v.rolovic@mts.rs

Корисни линкови

Званична презентациjа Министарства просвете Републике Србиjе
http://www.mpn.gov.rs/

Mатематичко такмичење Мислиша
http://www.mislisa.rs

Mатематичко друштво Архимедес
http://www.arhimedes.co.rs/

Тестови из математике за основце
http://oliver.glogonj.net/?page_id=37

Математирање, решени задаци за квалификациони испит
http://www.matematiranje.com/index.html